Tips til montering af terrassebrædder

 

En terrasse giver en flot finish til en have eller terrasse, hvis du ønsker, at den skal være lav vedligeholdelse. Der vokser ikke ukrudt på den og kommer næsten ikke igennem sømmene, fugt og frost har ingen indflydelse og en enkel rengøring gør terrassen pæn og ryddelig igen til næste sæson. Derudover kan du nemt selv samle en terrasse, mens du skal have lagt en terrasse af fliser af en fagmand for at få et flot resultat.

1. Vælg det rigtige dæk
Det første skridt, hvis du vil lægge en terrasse, er at finde den rigtige farve og størrelse. Du kan ofte bestille dækbrædder efter mål, hvilket sparer dig for en masse savearbejde. Se altid efter farven i butikken eller udstillingslokalet, for billederne på internettet giver ikke altid et klart billede af, hvordan terrassen kommer til at se ud.

2. Tag målene
Helst starter du med en skitse eller tegning af det nye dæk. Tænk i hvilken retning plankerne skal ligge og hvor strøerne skal være. For både strøer og planker tager du de nøjagtige mål og trækker 6-8 mm fra begge ender. Dette er den plads, plankerne har brug for for at udvide sig og trække sig sammen, når temperaturen udenfor ændres. Hvis du ikke tager højde for denne ekstra plads, kan terrassen tage alvorlig skade, når træet udvider sig.

3. Klargør jorden
God forberedelse er det halve arbejde. Dette gælder bestemt, når man bygger en terrasse, fordi jorden nedenunder er af største betydning. Jorden skal ikke kun være solid, men du skal også sørge for dræning, så der ikke bliver vandpytter tilbage under terrassen senere. Du kan dræne ved at lave små tagrender i retning mod vandudløbet eller ved at gøre jorden let skrånende.

4. Placer strøerne
De nederste bjælker giver styrke til terrassen. Et massivt trædæk har brug for færre strøer end et komposittrædæk, men det er meget dyrere. Fordi komposittræ har mindre bæreevne, bør du montere en underbjælke for hver 30-40 cm. Sørg for, at bjælkerne er faste og stabile og ikke kan rotere eller bevæge sig. Undervognen skal være stabil og bjælkerne skal ligge tæt på hinanden uden højdeforskelle.

5. Start med den første planke
Terrassebrædder er ret nemme at samle, men det første bræt kan være vanskeligt. Dette bestemmer placeringen af ​​alle andre planker, så du skal placere dem helt rigtigt. Sørg for, at planken står nøjagtigt vinkelret på bundbjælken, og at den er helt lige. Hvis du starter skævt, vil du bemærke, at hele dit dæk bliver skævt. Den første hylde er forsvarligt fastgjort med skruer i strøerne.

6. De øvrige hylder
Dækkets øvrige planker kommer til at hvile mod den forrige planke. Der er specielle T-stykker, som du kan montere mellem plankerne, så der er plads nok til udvidelse og sammentrækning. Følgende planker er nemmere at lægge, fordi du blot kan skrue dem fast på T-stykkerne, og du kan være sikker på, at de er lige.

7. Den sidste hylde
Ligesom den første planke skal den sidste planke også monteres specielt til bundbjælkerne. Hvis du ikke gør dette, kan dækket ‘gå’. Plankerne vil derefter langsomt løsne sig og begynde at glide, hvilket resulterer i en ustabil dækning inden for få år. Den sidste planke er dog nemmere end den første, fordi du allerede ved, at den er lige.

8. Efterbehandling
Et dæk har altid sidekanter, der skal være pænt afsluttet. Det kan du gøre ved at montere opretstående terrassebrædder mod den. Gør brug af T-stykker igen, så du ikke begrænser udvidelsen og sammentrækningen af ​​terrassen. Ved efterbehandling skal du sørge for, at der er plads nok langs alle kanter (minimum 6 mm), så træet stadig kan arbejde.

9. Et smukt dæk
Dit dæk er nu klar. Træet kan misfarves lidt den første sommer på grund af sollys, men generelt er misfarvningen ikke så slem. Med både massivt træ og komposittræ bør farven aldrig ændre mere end én nuance. Placer nogle møbler på det nye dæk, hæng nogle smukke blomster over det og nyd en vidunderlig sommer!

Leave a Reply

Your email address will not be published.